Een baby met een voorkeurshouding draait het grootste gedeelte van de tijd zijn hoofdje naar één kant. Het ontwikkelen van een voorkeurshouding komt veel voor. Als een baby te lang in de voorkeurshouding ligt ontstaat er een plat hoofdje of scheef hoofdje, omdat het schedeltje nog zacht is.
Het hoofdje kan aan de voorkeurskant platter worden dan aan de andere kant. Het hoofdje wordt scheef. Soms ligt een kind het liefst op het achterhoofd. Er ontstaat dan geen scheef hoofdje, maar wel een plat hoofdje.
Een voorkeurshouding kan gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Een baby met een voorkeur houdt zijn hoofd niet goed in het midden, kan niet goed recht liggen en beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel.
In de eerste drie levensmaanden loopt een baby het grootste risico op een afgeplat hoofdje. Het ontstaan van een voorkeurshouding kan voorkomen worden door hier vanaf de geboorte alert op te zijn. Door het opvolgen van de juiste adviezen kan een voorkeurshouding verholpen worden.
Klik hier voor tips en adviezen waarmee u een voorkeurshouding bij uw baby kunt voorkomen en verhelpen.
Wanneer u aan de slag bent gegaan met de adviezen in bovenstaande link, maar u merkt onvoldoende resultaat dan raden wij u aan om een afspraak te maken met 1 van onze kinderfysiotherapeuten. Wij kunnen de adviezen aanpassen aan de situatie van uw kind.
Wacht hiermee liever niet te lang. Uw mag binnen een week verbetering verwachten wanneer u zelf met adviezen aan de slag gaat. Wanneer deze verbetering uitblijft mag u ons zeker raadplegen.
Het liefst behandelen we baby’s met een voorkeurshouding aan huis zodat we adviezen aan uw thuissituatie kunnen aanpassen. Een ander belangrijk voordeel is dat uw kind zo min mogelijk belast hoeft te worden met het reizen naar de praktijk. Op deze manier is de kans het grootst dat uw kind op moment van behandeling uitgerust is en zich comfortabel voelt. Op deze manier is het mogelijk om al met jonge baby’s kortdurend wat oefeningen te kunnen doen.